İnsanların keyifsiz ve halsiz hissetmesine neden olan bahar yorgunluğu neden kaynaklanıyor ve bahar yorgunluğunun etkisinde kalmamak için neler yapmak gerekiyor? Tüm bu sorularınız cevabını yazımızda bulacaksınız, okumaya devam edin…
Baharın gelmesiyle beraber insanların çoğu gündüzleri ya erken uyanıyor ya da yataktan kalkmak istemiyorlar. Bu durum kişinin gün boyunca kendini yorgun, bitkin ve keyifsiz hissetmesine sebep oluyor. Öncelikle bilmemiz gereken en önemli şey bahar yorgunluğunun bir hastalık değil, doğal bir süreç olduğu. Doğa uzun bir kışın ardından uyanmaya başlarken, hemen gerçekleşmiyor, belli bir süreç takip etmesi gerekiyor.
Vücut yeni durumlara uymak için proteinlere, vitaminlere, minerallere, hormonlara, ışığa ve uyku gibi birçok faktöre bağlı kalıyor. Metabolizma kış ve bahar aylarında farklı hızlarda çalışıyor ve bu geçiş sürecinde organizma önceliklerini değiştirerek yavaş yavaş temposunu yükseltmeye başlıyor ve belli bir süre ihmal ettiği serotonin gibi hormonları daha fazla üretmeye başlıyor. Fakat bu dengelerin sağlanması birkaç hafta sürebiliyor. Ayrıca bu doğal sürece, vücudun ritmini bozan yaz saati uygulaması da eklendiğinde, bahar aylarındaki yorgunluk hissi zirve noktasına ulaşıyor. İşte bahar yorgunluğunun önüne geçecek uzman tüyoları;
• Beklentileriniz olsun, planlı ptogramlı yaşayın, sabah sizi yataktan kaldırmaya ve hemen güne başlamaya davet edecek nedenleriniz olmalı…
• Programlı yaşayın ve size eşlik edecek kişileri programınıza dâhil etmeye özen gösterin
• Düzenli bir şekilde spor yapın
• Vücudunuzu tembelleştirmeyin. Bedeninizi öyle çalıştırın ki ruhunuz tembellik arzulasa da vücudunuz buna karşı çıksın…
• Hobilerinizi ihmal etmeyin. Müziğe daha fazla zaman ayırın…
• Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edin
Bahar yorgunluğu atlatmak için kendinizi zorlayın. Dışarı çıkın, baharın doğuşuna doğanın tekrar uyanışına şahit olun. Şahit olun ki metabolizmanız canlansın…