Eğer çocuğunuz tuvaletini yaparken çok zorlanıyor ve çok acı çekiyorsa yüksek ihtimalle ”kabız” olmuş demektir. Kısacası gün boyunca kaç defa kakasını yaptığı değildir önemli olan. Kakasının sert olması ve çocuğunuzun dışkılama yaparken acı çekiyor olması gerekir kabızlık teşhisi için.
Maalesef kabızlık; bir çok çocuğun ortak sorunu. Anneler çocuklarının acı çekmesine katlanamıyorlar ve hemen bir çözüm bulmak istiyorlar. Bir çok annenin ortak sorununa çözüm bulmak için biz de uzmanlardan biraz araştırma yaptık.
Kabızlık neden olur?
Beslenme oldukça önemli bir faktör kabızlık için. Çocuğunuz sıvı besinleri az tüketiyorsa veya lifli besinleri az tüketiyorsa bu sorun ortaya çıkabilir. Ayrıca çocuğunuz hareketsizse ve ilaç kullanıyorsa da kabızlık meydana gelebilir.
Kabızlık aslında kötü bir kısır döngüden ibaret. Bir kere kabız olan çocuğunuzun kakası sertleşip, katılaşır. Çocuğunuz bu dışkıyı çıkarmak isterken acı çeker ve dışkılama işlemine son verir. Daha sonra bağırsaklarda dışkı birikir ve dışkılama daha acılı bir hale gelir.
Beslenmenin kabızlığa etkisi nedir?
Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu olmamakta fakat inek sütü ile ya da mama ile beslenen bebeklerde kabız olma riski yüksektir. Bazen sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde çok nadir dışkılama görülebilir, 14 günde bir dışkılama gibi.. Fakat bunda korkulacak bir şey yoktur. Kakası yumuşak ve keyfi yerindeyse hiç bir sorun yok demektir.
Tedavi nasıl olmalıdır?
Doktora başvurmanız şart. Çocuğunuz dışkılarken ağrı çekiyorsa doktorunuzun vereceği ilaç ile ağrılı bölge uyuşturulabilir ve çocuğunuz bir dahaki dışkılamasını yaparken korkusuz olabilir. Ya da doktorunuz kakasının her zaman sıvı kalması için uzun süreli kullanımı olan bir şurup verebilir.