Anne ve babaların en büyük sorunu çocuklarının sürekli ağlayarak her istediğini yaptırmasıdır. Çocuklarının ağlamasına kıyamayan ebeveynler hemen yelkenleri suya indirir ve her istediğini yapmaya razı olur. Bu konuyu daha ayrıntılı irdelemeye ne dersiniz?
Bebekler ağlamayı bir iletişim aracı olarak görürler ve ağladıkça ihtiyaçlarının karşılanmasına alıştıklarında bu durumun sonu bir türlü gelmez. Bebek bir yaşına geldiğinde hareket kabiliyetinin yeni yeni farkına varır ve bu durumda çocuklarını korumak isteyen ebeveynler bazı kısıtlama ve yasaklara ihtiyaç duyar.
Çocuk iki yaşına geldiğinde durum hiç de iç açıcı değildir. Evini ve kendisini keşfetmeye başlayan çocuk en hareketli dönemine gelmiştir artık. Fakat korkmayın bu durum geçicidir. Üç yaşına gelen çocuk artık daha uyumlu ve kurallara uymayı öğrenen bir profile kavuşur.
Çocuklar herşeyi çabucak öğrenirler fakat hemen unutmazlar. Ona kurallar koyarken kesin ve kararlı olmalısınız. Eğer bir kere çocuğunuzun ağlamasına karşılık verirseniz sonunun gelmeyeceğini bilmelisiniz. Çocuğunuz ağlayarak istediği bir şeyi size aldırdığında artık ağlayarak herşeyi yaptırabileceğinin farkına varır ve bu durumdan her fırsatta yararlanır. O halde burada anne ve babaya düşen kararlarından asla vazgeçmemeleridir. Eşler arasında da davranışlar tutarlı olmalı ve çocuğun kafası karışmamalıdır.
Eğer çocuğunuz ağlama alışkanlığı kazandıysa ebeveynlere bir kaç önerimiz olacak;
- Çocuğunuz sizin istemediğiniz bir eşya ile oynuyorsa elinden almalı ve ilgisini çekecek başka bir oyuncak vermelisiniz.
- Çocuğa bir oyun alanı belirlemelisiniz ve çocuğunuz her zaman oyunlarını burada oynamalıdır.
- Çocuğa sürekli sözle uyarıda bulunmak bir süre sonra önemini kaybeder ve hem çocuk hem ebeveyn bu sözlerin hiç bir etkisinin kalmadığının farkına varır.
- Olumlu davranışlarını ödüllendirmeli ve onu güzel davranışlara teşvik etmelisiniz.
- Çocuğunuz istemediğiniz bir davranışta bulunduysa hemen tepki vermeyin ve sakinleşmey bekleyin.
- Çocuğa asla korkutarak disiplin uygulamayın. Bu kalıcı bir çözüm olarak düşünülemez.
- Çocuğunuz ağladığında istediğini yapmayarak ona ağlamanın bir çözüm olmadığını fark ettirmelisiniz.
- Olumsuz davranışlar 1- 2 ay geçmesine rağmen hala devam ediyorsa, onu en sevdiği aktiviteden mahrum bırakmak en etkili çözümlerden biridir.