HAMİLELİKTE DEPRESYON

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı ; Anne adaylarının yüzde yirmilik bir kısmının hamilelik döneminde depresyona girdiklerini soyluyor. Bu hastalığın teşhisi oldukça zor.Çünkü hamile bayanlarda hormonal değişimler oldukça fazla ve bu nedenle diğer kadınlardan biraz daha fazla duygusal olabilirler.Bu nedenle depresyona girip girmediklerini anlamak oldukça güç bir durum.Fakat bu teşhis oldukça önemli,hem annenin hem de bebeğin sağlığı için.

Peki depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız? Depresyon geçiren hamile kadınlarda sürekli bir üzüntü hali ve eskiden ilgilendikleri konulara artik ilgisiz kalmaları gibi çelişen durumlar meydana gelebilir.Sürekli uyumak isteyebilir ya da hiç uyuyamayabilirler.Bebeklerine bakamayacaklarına hiç iyi bir anne olamayacaklarına inanırlar ve bunun sonucunda da intihara bile kalkışabilirler.

Peki bebek bu depresyon halinden nasıl etkilenir? Depresyona giren anne adayı sigara,alkol ya da sağlıksız yaşama biçimleriyle bebeğine oldukça zarar verir.Bebeğin düşme ve ya zarar görme riskleri doğar.Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

Depresyona girdiği şüphesine düşen her kadın bu durumu doktoruna izah etmeli asla gizlememelidir.Burada en büyük pay ise eşine düşmektedir.Bilinçli anne ve baba adayları bebekleri büyüdüklerinde de onların kişilikleri üzerinde oldukça etkili olacaklardır.

İLGİLİ  HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Share this post

PinIt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top