Vücutta organların sağlıklı ve düzenli çalışabilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller besinler aracılığıyla yeterli düzeyde alınmalı. Bu besinlerin vücuda alınan miktarlarında uyumsuzluk gözlendiğinde, beslenme bozukluğu meydana gelmekte. Ve bu sorun, vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyip, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
Peki, bahar gibi mevsim geçişlerinde nasıl beslenmeli, sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerekiyor? Ülkemizde beslenme bozuklukları oldukça yaygın görülmekte. Bu bozukluklar bebekler, çocuklar, hamileler, kadınlar ve yaşlı kişilerde daha sık görülmekte…
Beslenme bozukluklarının her çeşidi hayati risk taşımakta. Az ya da fazla beslenmeye bağlı ortaya çıkan beslenme bozuklukları, doğrudan organların ve metabolizmanın işleyişini kötü yönde etkilemektedir ve ölümcül durumlara yol açabilmektedir.
Beslenme alışkanlıkları, genellikle çocukluk döneminde kazanılmaktadır. Dolayısı ile beslenme alışkanlığının kazanılmasında; ailenin yapısı, ailedeki birey sayısı, ailenin ekonomikve sosyal durumu, anne ve babanın eğitim düzeyi, beslenme konusundaki alışkanlıklar, annenin ve babanın yaşı, doğumlar arasındaki süre farkı, çocuğun doğumdan hemen sonraki kilosu, kardeş sayısı gibi sebepler oldukça etkileyici bir role sahip olmaktadır.
Beslenme bozukluklarının tedavi yöntemleri medikal ve psikolojik olmakla birlikte psikolojik tedaviden daha başarılı sonuç alınmaktadır. Beslenme bozukluklarının görülmesinde oldukça etkili olan medikal etkenlere bağlı olarak, beraber çalışılan çeşitli uzmanlık alanları vardır.
Bedenimiz kış şartlarına uyum sağlamışken, ilkbaharın gelmesiyle ve hava sıcaklığının artmasıyla birlikte yeni bir uyum sürecine girmektedir. Kışın, ısı kaybını önlemek amacıyla büzülen damarlar, havaların ısınmasıyla genleşir ve organlarımızda yoğunlaşan kan kütleleri bedenimize daha homojen ve hızlı bir şekilde dağılmaya başlar. Nemin artması ile birlikte görülen bahar yorgunluğunun yanında alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, romatizma, solunum yolu rahatsızlıkları ve mide hastalıkları da artış gösterir. Bağışıklık sisteminin tembelleştiği bu günlerde, sağlıklı beslenerek vücuda takviye yapılması şarttır.
Bahar aylarında sağlıklı beslenme ipuçları;
- Şeker değeri yüksek ve çok fazla karbonhidrat içeren besinlerden, hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
- Tam buğday unundan üretilmiş ekmekler ve zengin lif içeren tahıllar tüketilmelidir.
- Güne güçlü bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
- Yiyecekleri iyice çiğneyerek tüketmeli ve hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır.
- Kızartılmış, kavrulmuş etler yerine; haşlama ve ızgara ile yapılan etler tercih edilmelidir.
- Probiyotik özelliğe sahip yiyecek ve içecekler tüketilmelidir.
- Her mevsim bolca bulunan taze sebze ve meyveler tüketilmelidir.
- Fazla kafein içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Kahve yerine bağışıklık sistemini güçlendirmeye etkisi büyük olan yeşil çay, kuşburnu, gibi bitki çayları tüketilmelidir.
- Mideye aşırı yük bindirmemek için, az ve sık aralıklarla beslenmek oldukça etkilidir.
- Haftada en az iki gün balık tüketilmelidir.
- Tuz tüketimi azaltılmalı, gizli tuz içeren hazır gıdalara dikkat edilmelidir.